Avdio Stare in Nove zaveze v prekmurščini

Avdio Stare in Nove zaveze v prekmurščini je projekt Zavoda Primoža Trubarja Murska Sobota v sodelovanju z Evangeličansko cerkvijo AV v Republiki Sloveniji ter približuje kulturno dediščino in jezikovno tradicijo starejših temeljnih prekmurskih tiskov. Namenjen je varovanju, oživljanju in predstavljanju prekmurščine kot nesnovne dediščine v avdio oziroma zvočni obliki kot je bila zapisana pred 150 (Moses i Josua, prevajalec Janoš Kardoš) in 250 leti (Nouvi zakon, prevajalec Štefan Küzmič). V okviru projekta so bile nabavljene tudi tri tablice s slušalkami in zvočnikom - ena je na voljo na sedežu Zavoda Primoža Trubarja (Slovenska ulica 17, Murska Sobota), ena v evangeličanski cerkvi Martina Luthra v Murski Soboti, ena pa je namenjena kroženju zainteresirani javnosti. Vabljeni, da preizkusite in prisluhnite. Pišite nam na naslov: info@zpt.si ali nas pokličite na tel. št.: 041 403 672.
Na sedežu zavoda so za čitalniško uporabo na voljo tudi vezani izvodi Moses i Josua, ki so bili dotlej v polah, v okviru tega projekta pa so bili zvezani, s čimer je to delo dostopno tudi v knjižni obliki.

Podprt je s strani Ministrstva za kulturo na Javnem razpisu za izbor javnih kulturnih projektov na področju nesnovne kulturne dediščine, ki jih v letu 2022 sofinancira Republika Slovenija iz proračuna, namenjenega kulturi. 

 

 

Izbranim in navdihujočim odlomkom iz Stare (SZ) in Nove zaveze (NZ) Svetega pisma prekmurščini lahko prisluhnite tudi tukaj. Odlomke iz Stare zaveze bere kantor Borut Andrejek, iz Nove zaveze pa duhovnik Simon Sever.