Mladi Trubarji drugič (2022)

S projektom, ki smo ga začeli v 2021, nadaljujemo v letu 2022,  ko smo se se zopet zbrali v Trubarjevem mesecu, mesecu juniju. V soboto, 11. junija 2022, smo izvedli dve delavnici skupaj (Mejniki reformacije z ustvarjalno delavnico in Srečanje mladine v sklopu EHO-Podpornica). Najprej smo v evangeličanski cerkvi Martina Luthra v Murski Soboti s pomočjo prezentacije spoznavali mejnike reformacije v slovenskem prostoru, nato pa v Evangeličanskem centru nadaljevali z ustvarjalno delavnico, na kateri je vsak izmed udeležencev izdelal svoj časovni trak reformacije, preizkusili smo svoje znanje o poznavanju evangeličanskih cerkvah v Sloveniji in cerkvene literature, pri čemer so bili najbolj zanimivi starejši tiski. Zatem smo si privoščili malico in odmor, si nabrali novih moči za naslednjo delavnico.  Vrnili smo se v evangeličanski center, kjer so se najprej ogreli z družabnimi igrami, nato pa je del skupine pričel pripravljati plakat na temo "Zato se ne bojimo, ko se zemlja spreminja in gore majejo v osrčju morja" (Ps 46, 3), kar je bil tudi slogan na letošnjem shodu EHO-Podpornice. Druga skupina pa je na dvorišču pred Centrom preizkusila svoje spretnosti skozi različne igre. Skozi te aktivnosti se je mladina tudi bolje spoznavala in tkala prijateljske vezi.

Za tretjo delavnico smo predvideli kolesarski dan, kar nam zaradi nepredvidljivih okoliščin ni uspelo izvesti in smo jo zato prestavili na jesen, po prazniku reformacije (19. novembra), ko smo se zbrali v mladinski učilnici v sklopu evangeličanskega kompleksa v Murski Soboti in debatirali na temo Po reformaciji - kaj razumemo pod tem, kaj so nam reformatorji zapustili in kaj se lahko iz tega naučimo v sedanjem času. Kot primera smo posebej izpostavili prekmurska velika pisca, Štefana Küzmiča, ki je pripravil prevod Nove zaveze v prekmurščini (izšlo 1771) in Janoša Kardoša, ki je bil zelo plodovit pisec in prevedel tudi del Stare zaveze (Moses i Josua, 1870). Odlomke iz njunih del smo nato poslušali še v avdio obliki na tablicah, kar je projekt Zavod Primoža Trubarja, ki ga je izvedel v začetku novembra. Udeleženci delavnice so z zanimanjem poslušali izbran odlomke, nato pa se še sami preizkusili v branju, kar je zaradi arhaizmov in prekmurske grafike povzročalo malo težav, a vendar vaja dela mojstra. V vsakem odlomku smo nato posikali še besede, ki jih nismo razumeli in s skupnimi močmi poskušali najti sedanjo ustreznico..

Na vseh treh delavnicah smo se naučili nekaj novega, vse to pa povezali z druženjem, kar je odlična popotnica za življenje in nadaljnje delo.

Projekt Mladi "Trubarji" je podprla Mestna občina Murska Sobota.